Χρήσιμες Οδηγίες Αεροπλάνων

Ταξιδεύετε με αεροπλάνο για πρώτη φορά? Να τι πρέπει να κάνετε!!

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε φτιάξει σωστά τις αποσκευές σας και ότι έχετε συσκευάσει σωστά τρόφιμα ή άλλα αντικείμενα που είναι εύκολο να σπάσουν ή να λερώσουν τις αποσκευές σας ή άλλων επιβατών
 • Φροντίστε να είστε στο αεροδρόμιο 2 ώρες πριν την αναχώρησή σας. Οι περισσότερες εταιρίες ξεκινούν το check in 2 ώρες πριν την αναχώρηση και το κλείνουν 45-30 λεπτά πριν την αναχώρηση. Έχουν δικαίωμα να σας αφήσουν έξω από την πτήση αν εμφανιστείτε καθυστερημένα και να διαθέσουν τη θέση σας σε επιβάτη από τη λίστα αναμονής.
 • Πριν φύγετε από το σπίτι σας βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας. Χωρίς κάποιο από αυτά ή έστω το δίπλωμα οδήγησής σας απλά ΔΕΝ θα πετάξετε!
 • Πηγαίνετε κατ ευθείαν στα γκισέ όπου γίνεται το check in, μόλις φτάσετε στο αεροδρόμιο στις Αναχωρήσεις. Έχετε υπόψη σας ότι τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πλέον ηλεκτρονικά Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραλάβετε χάρτινο εισιτήριο, όπως ίσχυε παλαιότερα. Πηγαίνετε κατ ευθείαν στο check in και δίνετε τις αποσκευές σας δείχνοντας την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας
 • Αν είστε με παρέα και θέλετε να καθίσετε μαζί, κάντε μαζί check in
 • Αν έχετε προτίμηση σε θέση, τώρα είναι η ώρα να τη ζητήσετε

Αφού λοιπόν δώσετε τις αποσκευές σας (που επιτρέπεται να ζυγίζουν μέχρι 20 κιλά για τις πτήσεις εσωτερικού) θα περάσετε στον χώρο των Duty Free καταστημάτων του αεροδρομίου. Εκεί μπορείτε να χαλαρώσετε, να ψωνίσετε και να περάσετε λίγο χρόνο μέχρι να φτάσει η ώρα για να πάτε στην πύλη σας. Καλό είναι μόλις φτάσετε στον χώρο των Duty Free, να εντοπίσετε την πύλη (gate) απ' όπου θα αναχωρήσετε. Ζητήστε βοήθεια αν συναντήσετε δυσκολία. Μισή τουλάχιστον ώρα πριν την αναχώρηση θα πρέπει να περάσετε από τον Έλεγχο Χειραποσκευών. Εκεί θα σας ζητηθεί να βγάλετε το πανωφόρι σας και να περάσετε από το ειδικό μηχάνημα, τη χειραποσκευή σας και τα μικροαντικείμενα που έχετε μαζί σας πχ κέρματα, κλειδιά, κινητό τηλέφωνο, κλπ Διαβάστε τους νέους κανονισμούς ασφαλείας για να είστε ενήμεροι Μετά τον Έλεγχο χειραποσκευών κατευθύνεστε στην πύλη σας και περιμένετε την αναγγελία της πτήσης σας. Να θυμάστε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία, από την ώρα του check in μέχρι να περάσετε την πύλη αναχώρησης, θα πρέπει να έχετε πρόχειρη την ταυτότητά σας και το boarding pass καθώς θα σας ζητηθεί να τα δείξετε.

Tip! Για να απολαύσετε άνετα τον καφέ και τις αγορές σας, χωρίς να κινδυνεύσετε να χάσετε την πτήση σας, μόλις περάσετε στον χώρο των Duty Free, ρυθμίστε το ξυπνητήρι του κινητού σας να χτυπήσει μισή ώρα πριν την αναχώρηση!

Μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών- Νέα μέτρα ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από τις 6/11/2006 , νέα μέτρα ασφαλείας ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1546/06 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) σχετικά με τη μεταφορά υγρών στις χειραποσκευές των επιβατών. Σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό, περιορίζονται πλέον οι ποσότητες των προϊόντων σε υγρή μορφή που επιτρέπεται να μεταφέρετε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους (π.χ. νερό, ποτά και αναψυκτικά, ζελέ, κρέμες, αλοιφές, κόλλα, λοσιόν, αρώματα, σαμπουάν, λακ μαλλιών, μάσκαρα, λιπ-γκλος, οδοντόπαστα, αφρός ξυρίσματος, σπρέι, υγρό φακών επαφής, μέλι, μαρμελάδα, λάδι και λοιπά αντικείμενα παρόμοιας υφής). Ο παρών κανονισμός λειτουργεί συμπληρωματικά στους ισχύοντες κανονισμούς για τα απαγορευμένα προς μεταφορά στην καμπίνα επιβατών αντικείμενα και προϊόντα και αφορά τον περιορισμό των υγρών που μεταφέρονται στις χειραποσκευές σας μόνο. Δεν ισχύει για τις αποσκευές που παραδίδονται κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας στα αεροδρόμια που ισχύει ο παρόν κανονισμός.

Τι επιτρέπεται να μεταφέρετε στην χειραποσκευή σας:

 • Υγρά σε δοχεία χωρητικότητας μέχρι 100ml ανά συσκευασία. Οι συσκευασίες αυτές θα πρέπει να χωρούν σε μια διαφανή επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα, μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου. Επιτρέπεται μια μόνο τέτοια σακούλα ανά επιβάτη, που θα πρέπει να είναι κλειστή και θα παραδίδεται ξεχωριστά στον Έλεγχο Χειραποσκευών για εξέταση
 • Υγρά φάρμακα και διατροφικά είδη που σας είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας μπορούν να μεταφερθούν στην χειραποσκευή σας . Μπορεί όμως να σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι είναι απαραίτητα για το ταξίδι
 • Αγοραζόμενα είδη από τα καταστήματα των αεροδρομίων (Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Αυτά τα είδη πρέπει να τοποθετούνται σε ειδική σφραγισμένη σακούλα, η οποία θα διατίθεται από τα εν λόγω καταστήματα και την οποία δεν πρέπει να ανοίξετε προτού περάσετε τον έλεγχο χειραποσκευών, αλλιώς το περιεχόμενο της μπορεί να κατασχεθεί στο Σημείο Ελέγχου. Εάν πρόκειται να κάνετε μετεπιβίβαση σε άλλο αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Νορβηγία, Ελβετία και Ισλανδία μην ανοίξετε τη σακούλα πριν το σημείο ελέγχου στο αεροδρόμιο μετεπιβίβασης ή στο τελευταίο αεροδρόμιο, εφόσον περνάτε από περισσοτέρους του ενός σταθμού μετεπιβίβασης. Όλα αυτά τα υγρά είναι επιπλέον των προαναφερθεισών ποσοτήτων στην επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Το προσωπικό ασφαλείας είναι υποχρεωμένο να σας ζητήσει να αποχωρισθείτε τα υγρά προϊόντα που δεν πληρούν τους όρους του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
 • Τα προϊόντα αυτά θα ανακυκλώνονται ως άχρηστα.

Απαγορευμένα Αντικείμενα στην Καμπίνα Επιβατών:

Παρακαλούμε να θυμάστε ότι απαγορεύεται η μεταφορά αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σωματικές βλάβες. Σε αυτήν τη κατηγορία ανήκουν:

 • Όπλα και γενικά κάθε αντικείμενο που είναι, ή φαίνεται ότι είναι ικανό να εκτοξεύσει βλήμα ή να τραυματίσει, όπως: Κατασκευαστικά μέρη πυροβόλων όπλων, αντίγραφα και απομιμήσεις όπλων όπως αεροβόλα παιχνίδια και παντός είδους πιστόλια και όπλα με σκάγια, εκτοξευτήρες κάθε είδους, ψαροντούφεκα και οποιαδήποτε συσκευή αναισθητοποίησης και ηλεκτροσόκ.
 • Αιχμηρά και κοφτερά αντικείμενα κάθε είδους και υλικού, που είναι ικανά να τραυματίσουν, όπως: Σουγιάδες, στιλέτα, μαχαίρια, τσεκούρια, βέλη, νυστέρια, ψαλίδια, και γενικά κάθε επαγγελματικό ή οικιακό εργαλείο.
 • Κάθε μη αιχμηρό αντικείμενο που είναι ικανό να τραυματίσει, όπως: Αθλητικά ρόπαλα, ράβδοι, μπαστούνια και ρακέτες κάθε είδους, κουπιά, στέκες μπιλιάρδου, καλάμια ψαρέματος, εξοπλισμός πολεμικών τεχνών

Σημ.: Η λίστα δεν είναι ολοκληρωμένη. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην αεροπορική εταιρεία ή τον ταξιδιωτικό σας σύμβουλο.